• Adviesbureau Lüning
  • +31(0)26 368 3480
  • Arc2 architectuur
  • +31(0)36 521 7770
  • info@geodomedesign.nl

Amazonica Dome Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Tropische biotoop binnen houten geodetische koepel

In Diergaarde Blijdorp is een nieuwe attractie gebouwd als onderdeel van een nieuw gebied in de dierentuin met als thema Zuid-Amerika. Een tropische biotoop binnen een houten geodetische koepel. In de Amazonica Dome is een complete natuurlijke biotoop met flora en fauna: een tropisch regenwoud met rivier, reptielen, schildpadden en vlinders. De dakconstructie is uitgevoerd met een geodetische koepel van hout, die is ingevuld met luchtkussens van transparante folie. Hier komen de ruimtelijke en architectonische mogelijkheden van GeoDomeDesign uitstekend tot hun recht.


 

Ultralichte constructie Amazonica Dome

Trekpleister van het nieuwe themadeel ‘Zuid Amerika’ in Blijdorp is de Amazonica Dome. Binnen deze ultralichte constructie komen bezoekers in de wereld van de Amazone. Een rivier, reptielen, schildpadden en vlinders krijgen een plaats in een natuurlijke biotoop van flora en fauna. Onder de 56 m overspannende omhulling met een houten skelet, geconstrueerd volgens de principes van de geodetische koepel, is dit Amazonegebied vrij in te richten zonder hinder van kolommen. De vulling met heldere foliekussens zorgt voor een overvloed aan daglicht. Deze transparante omhulling maakt het mogelijk om het juiste klimaat te scheppen voor het tropische regenwoud van de Amazone.

UV-doorlatende transparante luchtkussens

Bijzonder aan de Amazonica Dome is de toepassing van luchtkussentechniek. De luchtkussens laten UV-licht door dat zeer belangrijk is voor de biotoop. Veel andere transparante materialen, zoals kanaalplaten van polycarbonaat, voldoen hier niet aan. Met luchtkussens wordt onze natuurlijke lichtbron optimaal benut voor de opwarming van de tropische wereld. De afmetingen van de driehoekige vlakken van de dome zijn geoptimaliseerd voor toepassing van de luchtkussen. De luchtkussens worden op druk gehouden door compressoren, die verwarmde lucht in de kussens blazen. Zo wordt algengroei en condensvorming voorkomen.
 

Gerelateerde projecten